Julstök i stugan

...fast när jag tänker efter vet jag inte riktigt vad jag gjort idag...hmmm..
- DING;DING, demens-varningsklockorna dånar i bakgrunden här, så jag vet knappt vad jag skriver...Schhhhh!!!!

Sådärja. Tvättat köksfönstret,det vid diskbänken. Och skulle det finnas så stora vindrutetorkare så skulle jag köpa.....

dream clean gardin

Men det är iallafall " Dream Clean Gardin ". Om nån undrar vad det är för små figuriner som dinglar där på gardinstången, kan jag berätta att även dem levererade Farbror O helgen före lilla-jul.

Tyckte väl att han log lite syrligt nät jag frågade vad han pysslat med på sistone



Har väl tagit honom gott & väl hela hösten att knåpa med detta kan jag tro.

snögubbe


Vilken detaljrikedom.



Som ni ser har jag förnedrat mej själv genom att i år köpa färdigt pepparkakshus. Skamligt, men jag kan ändå inte låta bli att undra hur många år vi ska få vänta på sk " nyckeln-i-handen hus" när det gäller dessa små skapelser.
Kommer aldraig att glömma det året jag inte gjorde annat än lagade pepparkakshus. Det första var ett pampigt ett,med gelatin till fönsterrutor,ljusslingor, snö& tjosan. Flisa- hunden beslöt dock i tidig morgontimma att undersöka om florsocker verkligen höjer blodsockret så markant som det påstås.

Så jag bakade ett hus till, på den överblivna degen. Ett torp, skulle man kunna säga. Det ville lille frassin Elvis slicka husknut på tills det smälte, och efter det springer han så fort han känner pepparkaksdoft kan jag säga.

Hade lite deg kvar,som jag lagade ett litet utedass av. Vaktade det som en hök.Barnen skrapade lite istappar från det,men de må de väl få göra. Summa summarum- köpehus i detta hus - väntar som sagt på nyckeln i handenlösningar. ;)

Tycker annars vi har såtrevliga mått,pepparkaksmått alltså.





Skall bli så kul att prova åretsnytillskott- lejon & snögubbe.



Lutfisk till middag,gissa om det var gott?!? Och sedan lite äppelbilder, bara för att det känns så himla...Ernst, typ!



Gott julstök önskas eder alla / Johanna the Christmas-fool


Julmys

hyacint+juleljus

ny dörrmatta

Ny dörrmatta. Bara att börja slira med leriga tassar.

juleljus

Recept på pepparkakor,lagar alltid detta recept, tycker det är enkelt & lättarbetad deg. Vinnare i Nya Ålands pepparkakstävling år 2000.

Tant Selmas Pepparkakor

1 kkp sirap
1 kkp socker
1/2 tsk kardemumma,1/2 tsk nejlika, 1 tsk kanel (el. 1/2 msk pepp.k.krydda per kkp mjöl)
2 tsk soda
150 gr smör/margarin
1 ägg
4,5 kkp mjöl

sirap

pepparkaksdeg

Sjud ihop sirap, socker & kryddor. Rör ner sedan ner sodan grundligt.

papparkaksdeg

pepparkaksdeg

Ta kastrullen från värmen.Skiva ner smöret,rör tills det smält & mesta värmen gått ur.
Rör ner det uppvispade ägget & mjölet.

pepparkaksdeg

pepparkaksdeg

Låt degen vila över natten.Jag brukar slå in den i papper -> in i kylen.
Pepparkakorna gräddas i 200 grader,ca 5 minuter.
Så enkelt,lagom storlek på degen, man behöver inte hålla på i evigheter.
Lycka Till!

 


En annan sak

...skulle visa bilder på brasan, hyacinten som doftar nåt så underbart så jag blir helt jul-nervös plus att jag hade tänkt va jätterolig och visualisera det sorgliga och tunga i min ensamhet med lite sorgliga foton, ja va lite rolig och så.
Men det går ju inte- Johan har ju tagit med kameran till suola on loppu/ aurinko paistaa - landet!!!!

Aaaa, så nu kommer ni på måndag högst antagligen att få se en massa bilder på
- granar
- stövare
- stövare som tigger korv vid brasan
- bössor
- gåbbar
- gåbbar med bössor
- gåbbar med jägarkepsar
- gåbbar i skogen
- gåbbar i stugan
- gåbbar vid brasan (ätandes korv )
- gåbbar i bastun......IIIIH....det kan det ju va värt förstås

All by myself

UNGEFÄR så här sjunger jag i duschen...

 

 



Johan har åkt på jaktresa till Suomi-landet...och det är så ensamt...
Har dock funderat ut att vi skall äta tacos imorgon ( som bekant, Big P tycker inte om ), dricka glögg, se på julkalender, lovat se på sagan Om Två Tornen, jaaa...vi ska mysa  jag och barnen...Men nog kommer det bliensamt...
Som jag redan diskuterat med några, inte kul att hämta ved i lidret när man är all by oneself lixom...Fast jag kollade redan i daxljus idag att det inte hängde nå kadaver å sånt där...:)

Brukar tänka ibland,att man undrar vad man har kvar tillsammans när barnen flyttar ut. Att man lever mest för att allt ska löpa på i dagliga familjelivet osv. Jag förstår att många går skilda vägar..eller skaffar sladdis...när ungarna flyttar, det är lätt hänt att allt man har kvar sen är intressen på helt skilda håll- kanskeinte ens gemensamma bekanta! Ryyys,måste komma ihåg att göra nåt tillsammans som båda gillar, utan barnen.

Kanske kunde boka in oss på något trevligt nu då han ändå inte är hemma och kan protestera! Förslag, någon?
Tovningskurs? Kurs om "vikten av att spadvända ditt trädgårdsland på hösten"? " hur du bäst rengör mellanrummet mellan list & golv" ?
Kanske man helt enkelt skulle satsa på att hålla kurser själv? " 100 hållbara orsaker till att slippa tömma komposten" , " Hur du uppnår högblänkande bösspipa" eller kanske " Hur hålla sej i kragen och inte börja prata om julen redan i augusti" med en uppföljningskurs " Att slippa bli förvånad iallafall i december för att tiden gått så fort och nu står du där helt oförberedd"
Men det härär förstås bara några förslag. ;)
Jag tror jag skulle summera genom att säga: jag brukar tänka att man måste ha nåt gemensamt förutom barnen,annars kommer man aldrig att orka leva med varann när dom flyttar ut. Men nu tänker jag: hur skulle jag orka med barnen om Johan flyttade ut. NEEEEJ, jag bara skojjade!!! Jag tänkte att jag saknar honom när han är borta helt enkelt, ni vet den med kossan...:
- Man saknar inte kon förrns båset är tomt. Och mjölken har surnat. Och smöret är slut.
Ja,nåt sånt...
Nu sova,upp tidigare än tidigast imorgon, barnen får försöka komma ut till skoltaxin på egen hand- gärna i tid- imorgon, jag ska nämligen på jobb.
Före det ska jag väl elda lite, utfodra alla småknott osv...så GoNatt,hoppas jag får sömnen nu då,ensammen och rädd. Ingen som tar allt täcke och snarkar så man får använda våld för att få´tystnad...Sorry J, men det är sant!

GFoder Natt alla,håll om varann.....Johanna

På gång!

Nu börjar det hända grejer!
Första ljusslingan tänd därute, om ni ser den genomn det adventfixade fönstret kanske...?

adventsfönster

mysigare

Mysigt oxo på kvällstid. Risgrynsgröt till middag,fy vad det orkar vara gott! Man får lätt halsbränna av det om man äter 3 portioner.

risgrynsgröt

Tja,vad kan man säga? Inte LCHF precis, inte riiiktigt GI-metoden heller...=)

Idag har Felix äntligen börjat på luftgevärsskytte, han har väntat hela hösten att det skulle köra igång! Tyvärr har det varit svårt att få tag på ledare till den aktiviteten-men nu är det fixat! Han tyckte det var kul,men svårt. Säkert ganska spännande också,med riktiga byssor....
Behöver jag nämna hur orolig jag var att nåt av barnen skulle glömma bort att de höll på med vapen, och vända sej om med bössan pekande rakt ut i folksamlingen :oD , jätteglad i rösten
- KOLLA;JAG KUNDE LADDA SJÄLV.....PANG!
Eller att nån skulle springa ut i banan för att kolla sitt eget resultat mitt i nån annans skottsalva...."kolla,jag träffade i mitten! " Jaaa,jippi.......

På tal om nåt helt annat, så kan jag berätta att de chokladoppade marsipankulornaär slut nu, och dom var goda! Synd bara att jag inte vågar mej på de där dadlarna med vitchokla- har nåt minne av nån allergisk reaktion en gång i tiden...

Har även hunnit avverka ett kommunalstyrelsemöte i afton, inga större beslut klubbade jag igenom- tänkte att jag sparar mej till budgetmötena och såna lite tyngre möten....=)

Kom ihåg att jag är ironisk och antagligen menar precis allt jag säger. Jag blir ibland lite orolig,förstår ni, att folk sitter ute i byarna och förfasas över hur DRYG och STOR på mej jag är.....Men så är jag ju inte alls.....
Jag är bara nåt fantastiskt rolig!

Ja,vad jag egentligen ville komma fram till, tror jag var det att jag tycker dagen har vart produktiv. 2 maskiner tvätt, tvättat ett köksfönster+gardiner+adventsstjärna, ljusslinga ute, skjutsat & hämtat skjutglada barn, handlat mat, kokat den allra lenaste risgrynsgröt, kommunmötet...bloggen,facebook...tja,jag fattar om jag stressar er.  Men det här är min verklighet det. I det här huset sitter vi inga och väntar på ti få sakerna ur händerna.
Sen berättar jag ju inte ALLT jag gör. Jag har förstås bjudit barnen på glögg,lekt med kattorna och sånt oxo....Sååååå....jaja,nu har man väl börjat få gjort vad man skulle idag då......
Sov gott nu  hörni......så hörs vi imorgon igen / J

P.S 10 dagar rökfri

RSS 2.0