Julmys
Ny dörrmatta. Bara att börja slira med leriga tassar.
Recept på pepparkakor,lagar alltid detta recept, tycker det är enkelt & lättarbetad deg. Vinnare i Nya Ålands pepparkakstävling år 2000.
Tant Selmas Pepparkakor
1 kkp sirap
1 kkp socker
1/2 tsk kardemumma,1/2 tsk nejlika, 1 tsk kanel (el. 1/2 msk pepp.k.krydda per kkp mjöl)
2 tsk soda
150 gr smör/margarin
1 ägg
4,5 kkp mjöl
Sjud ihop sirap, socker & kryddor. Rör ner sedan ner sodan grundligt.
Ta kastrullen från värmen.Skiva ner smöret,rör tills det smält & mesta värmen gått ur.
Rör ner det uppvispade ägget & mjölet.
Låt degen vila över natten.Jag brukar slå in den i papper -> in i kylen.
Pepparkakorna gräddas i 200 grader,ca 5 minuter.
Så enkelt,lagom storlek på degen, man behöver inte hålla på i evigheter.
Lycka Till!
Hon heter / hette Eva Johansson som vann med det receptet och jag bakar det alla år och det är lättbakat, lagom mängd och goda! Jag lagade deg i går och är riktigt sugen att kasta mej över den nu! :-)
Nu blev jag sugen att baka pepparkakor - denna underbara doft i huset! Men det brukar vara roligare att baka än att äta dom.
Atjooo och klij i halsen av hyacinter trots deras underbar doft och tyvärr är det samma med doftljusen...suck men är man känslig så är man!
Annars är julen en "fin" tid..(:
Ha de bra over there!
Yvonne:haha,nej jag hatar pepparkakor-men bakningen är ju viktig för doftens skull....
Nämen Johanna, visst är de goda med mögelost på och vin till?
Jag har börjat gilla pepparkakor igen! Och så kul att baka. Har dock aldrig gett mig in på bakningen själv.
Hyacintdoften ger en bussigt med julpirr i magen, jag älskar hyacinter!
Haha,jooo,med mögelost & vin förstås-det är annat det...
Hallooo, vart har våran Johnna tagit vägen?